Nieuws

 • Vanaf 18 juli – BEELDEN VAN LEENDERT HOUTEKAMER IN DE MUSEUMTUIN

  Tijdens de lerarenopleiding Tehatex en vervolgens de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg volgde de ambachtelijk geïnteresseerde Leendert Houtekamer al zijn eigen weg. Hij specialiseerde zich in het maken van portretten, boetseerde in klei en legde zich toe op keramiek, op het hakken in steen en het gieten in brons. In een latere fase koos hij voor gips, vaak zonder kleur omdat ‘de serene uitstraling van het wit’ hem beter beviel. Veel koppen ontstonden – vooral van vrouwelijke modellen – en geleidelijk ook steeds meer ‘lichaam’, met een voorkeur voor modellen uit andere culturen. Een voortdurende zoektocht naar eenvoud binnen de menselijke verschijningsvorm, die vaak leidde tot verstilde, ingetogen beelden.

  In 2016 werd zijn in opdracht vervaardigde beeld van Rika Ghijsen, de samenstelster van onder meer het Woordenboek der Zeeuwse Dialecten, in een plantsoen in Domburg geplaatst. De voorstudies had Leendert in gips gegoten – een daarvan is te zien in het MTVP Museum – het beeld zelf werd uit Belgisch hardsteen gehakt.

  Rika Ghijsen

  Leendert Houtekamer gaf vanuit zijn atelier en woonhuis in ’s-Heer Hendrikskinderen ook cursussen op het gebied van kunstzinnige vorming aan volwassenen. Na een laatste tentoonstelling van zijn werk in Goes – De Stilte – ontwikkelde Leendert plannen om nieuw werk te maken en bestaande beelden aan te passen. Het heeft niet zo mogen zijn. In april 2020 overleed hij aan de gevolgen van corona in het ziekenhuis van Goes.

 • Vanaf 18 juli 2020 – DE ANIMATIE VAN LISETTE – DOMBURG DICHTERBIJ

  Ingebed in een ‘klassiek’ Domburgse entourage, speelt de designer en 3D kunstenaar Lisette Huizenga met de vormen en de verbeelding. Brengt de tentoonstelling van kenmerkende mooie werken uit de collecties van het MTVP Museum en het ICEAC Domburg als kunstenaarskolonie al heel dichtbij, hun doorwerking in de presentatie van Lisette in het midden daarvan zorgt voor extra gewaarwordingen en een nog intensere ervaring.

 • Verwacht 2021 – DOMBURG SPECIAAL. Een bijzondere Fototentoonstelling

  Een bijzonder gezelschap fotografen laat bijzondere foto’s van Domburg zien

 • Verwacht 2021 – STUG EN STOER DE WEG VAN JO KOSTER EN DORA KOCH-STETTER

  Dat de Nederlandse Jo Koster en de Duitse Dora Stetter beiden aan verschillende Europese kunstenaarskolonies verbonden zijn geweest, komt duidelijk in hun werk tot uiting. In een prachtig overzicht van onder meer in Domburg, Staphorst, Heeze, Knokke en Ahrenshoop ontstane schilderijen en grafiek worden de verschillen en overeenkomsten tussen hen getoond.

  Met Jo Kosters werk als leidraad volgt de Zomertentoonstelling 2021 van het MTVP Museum Domburg de ontwikkeling van twee traditioneel begonnen kunstenaressen, waarbij de ene zich vooral in Frans neo-impressionistische en de andere zich vooral in Duits expressionistische zin ontplooide. Stug volhardend en stoer verwerkend; ofwel: De weg was stug maar de vrouwen waren stoer!