‘DE ISRAËLS’ VERLENGD!
Tot ons grote plezier is de zeer succesvolle tentoonstelling DE ISRAËLS. VADER EN ZOON verlengd t/m 18 mei van dit jaar.
Met grote dank aan het Rijksmuseum Amsterdam en onze particuliere bruikleengevers!
Jozef en Isaac Israëls weten jong en oud te boeien met hun werk. Jozef was niet alleen een veelzijdig vertegenwoordiger van de Haagse School en schilder van het zware vissersleven langs de Nederlandse kust maar ook nauw verbonden met Europese klassieke kunstenaarskolonies, het hoofdthema van ons museum. Hij leidde zijn zoon op, die halverwege de jaren 1880 een progressievere weg koos en zich aansloot bij het Nederlandse avant-garde gezelschap De Tachtigers. Onder hun invloed werd Isaac de schilder van de straat, de cafés, cabarets, mode en winkelmeisjes. Door een zekere onrust gedreven maakte hij vele reizen. In de jaren 1921-1922 verbleef en schilderde hij in Nederlands-Indië. De overleving wil dat hij daar de figuurtjes op een indrukwekkend schilderij van de Zeeuwse kunstenaar Willem Imandt (1882-1967) heeft geschilderd.
Was de vader een romanticus die tot realist werd, de zoon ontwikkelde zich tot impressionist. Met als uitgangspunt een selectie van 10 fotogravures uit een map met 50 gravures, die ter gelegenheid van Jozef Israëls’ 80ste verjaardag in 1904 verscheen, presenteren we 12 werken van Israëls senior uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam, samen met een reeks werken van Jozef en vooral Isaac uit familiebezit waarvan de meeste nog nooit buiten de privésfeer zijn vertoond. De tentoonstelling wordt begeleid door een drietalige catalogus.