VOORBEREIDING LICHT EN LUCHTEN!

De kleurrijke en sfeervolle landschappen van de Belgische luminist Edmond Verstraeten (1870-1956) vormen het onderwerp van de Zomertentoonstelling 2024. Conservator Francisca van Vloten had de vrije keuze uit de collectie van de Kunstkring VZW Edmond Verstraeten en enkele daarmee verbonden particuliere collecties.

Centraal stelt zij de werken die de kunstenaar op zijn landgoed Den Dommel maakte. Daar leefde hij in symbiose met de natuur. Daarnaast koos Van Vloten enkele werken uit die hij tijdens zijn vele reizen maakte. Verstraeten was onder meer verbonden met de kunstenaarskolonies Tervuren en Genk. De invloed van Monet en Cézanne is duidelijk merkbaar in zijn schilderwijze en composities.

Edmond Verstraeten, Onweerswolk-Zaaitijd/ Gewitterwolke-Aussaatzeit/ Thundercloud-Sowing time, 1953, olieverf op doek/ Öl auf Leinwand/ oil on canvas, 46 x 100 cm, VZW Edmond Verstraeten. Edmond Verstraeten, Boerderij/ Bauernhof/ Farm Van Damme, Sombeke, 1946, olieverf op doek/ Öl auf Leinwand/ oil on canvas, 120 x 150 cm, VZW Edmond Verstraeten.