Vanaf 18 juli – BEELDEN VAN LEENDERT HOUTEKAMER IN DE MUSEUMTUIN

Tijdens de lerarenopleiding Tehatex en vervolgens de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg volgde de ambachtelijk geïnteresseerde Leendert Houtekamer al zijn eigen weg. Hij specialiseerde zich in het maken van portretten, boetseerde in klei en legde zich toe op keramiek, op het hakken in steen en het gieten in brons. In een latere fase koos hij voor gips, vaak zonder kleur omdat ‘de serene uitstraling van het wit’ hem beter beviel. Veel koppen ontstonden – vooral van vrouwelijke modellen – en geleidelijk ook steeds meer ‘lichaam’, met een voorkeur voor modellen uit andere culturen. Een voortdurende zoektocht naar eenvoud binnen de menselijke verschijningsvorm, die vaak leidde tot verstilde, ingetogen beelden.

In 2016 werd zijn in opdracht vervaardigde beeld van Rika Ghijsen, de samenstelster van onder meer het Woordenboek der Zeeuwse Dialecten, in een plantsoen in Domburg geplaatst. De voorstudies had Leendert in gips gegoten – een daarvan is te zien in het MTVP Museum – het beeld zelf werd uit Belgisch hardsteen gehakt.

Rika Ghijsen

Leendert Houtekamer gaf vanuit zijn atelier en woonhuis in ’s-Heer Hendrikskinderen ook cursussen op het gebied van kunstzinnige vorming aan volwassenen. Na een laatste tentoonstelling van zijn werk in Goes – De Stilte – ontwikkelde Leendert plannen om nieuw werk te maken en bestaande beelden aan te passen. Het heeft niet zo mogen zijn. In april 2020 overleed hij aan de gevolgen van corona in het ziekenhuis van Goes.